След два сигнала, подадени на зеления телефон в РИОСВ - Варна,

...
След два сигнала, подадени на зеления телефон в РИОСВ - Варна,
Коментари Харесай

РИОСВ - Варна погна известни фабрики и фирми, хванати в нарушение

След два сигнала, подадени на " зеления " телефон в РИОСВ - Варна, инспекцията погна известна мебелна фабрика във Варна, горила боклуци за отопление, научи Varna24.bg

Първият сигнал е от 14 януари и се отнася за " Силно задимяване и остра миризма от комини на мебелна фабрика РУДИ АН ". Проверка на инспекцията открива, че: " Сигналът е състоятелен и касае изгаряне на дървесни боклуци за отопление от активността на 2 цеха за произвеждане на мебели и завод за произвеждане на железни произведения. Съставени са 2 АУАН по ЗУО. Дадени са наставления за недопускане изгарянето на боклуци, подредба на отпадъците по ЗУО и осъществяване на СПИ на излъчванията, изпускани в атмосферния въздух от бояджийна камера. "

Само два дни по-късно, на 16 януари още веднъж постъпва сигнал за " Замърсяване на въздуха от мебелна фабрика РУДИ АН, мощна миризма на изгорели плоскости ".

След инспекция Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна установи: " Сигналът е състоятелен и касае изгаряне на дървесни боклуци за отопление от активността на 2 цеха за произвеждане на мебели и завод за произвеждане на железни произведения. Съставени са 2 АУАН по ЗУО. Дадени са наставления за недопускане изгарянето на боклуци, подредба на отпадъците по ЗУО и осъществяване на СПИ на излъчванията, изпускани в атмосферния въздух от бояджийна камера. ".

От сигналите до Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна излиза наяве още, че " От комин във фабрика " Христо Ботев “, гр. Варна, от време на време излиза жълт пушек ". Инспекцията се е произнесла, че " Сигналът е състоятелен и касае изгаряне на дървесни боклуци от активността на завод за произвеждане на пана в самоделна печка за отопление. Дадено е наставление за недопускане изгарянето им. "

В сигнал от 17 януари се показва, че зад заводите на Девня Цимент се издига пушек, който замърсява околната среда. Ето констатацията на специалистите:

" Сигналът е състоятелен. Задимяването е вследствие зародил пожар на територията на някогашна кариера, в която навън се съхраняват складирани бали от плява. Балите са благосъстоятелност на " Агрополихим “ АД и се употребяват за гориво на котлите на сдружението. Извършени са три пробовземания на границите на с. Чернево, с. Кипра и гр. Девня. По всички следени замърсители няма задействани алармени стойности на апаратурата за експресно установяване " GASMET. Контролът за КАВ продължи да се реализира непрестанно по резултатите от АИС “Изворите " гр. Девня и мобилната автоматизирана станция, ситуирана на границата на гр. Девня. "

Според подадена информация до екоинспекцията и осъществена инспекция е установено още изхвърляне на боклуци в дере от компания " КУЛ “ ООД, която се намира в Западната промишлена зона на Варна. Проверени са два обекта в региона. Издадени са наставления на сдруженията за разчистване на коритото на дерето от насъбраните циментови утайки и да се отстрани тръбопровода, заустен в дерето директно под бетонов възел.

В писмо, изпратено на 24 януари до Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна се алармира за неприятното положение и неналичието на надзор в предпазена околност Побити камъни. Ето и констатацията на специалистите:

" Сигналът е състоятелен и касае изхвърляне на непречистени отпадъчни води в дере и замърсяване на площи със строителни и битови боклуци в Защитена местност " Побити камъни “, група Слънчево-юг. На компания " Жар – месни артикули “ ЕООД са дадени наставления със периоди за осъществяването им. Нарушителите на замърсяванията със строителни и битови боклуци не са открити. На кметовете на общините ща бъдат дадени наставления за почистването им. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР